Gå til indhold

Frise CKVTil Region Syddanmarks hjemmesideTil forsiden


Laryngectomerede (strubeløse)

For et lille antal mennesker med larynxcancer (strubekræft) har en intensiv strålebehandling ikke været tilstrækkelig, og det bliver derfor nødvendigt at operere. Ved operationen, der kaldes total laryngectomi, fjernes strubehovedet med stemmebåndene, og personen kan ikke længere frembringe stemme på naturlig vis. 

 

Et tværfagligt team, ansat på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, står parat til at hjælpe disse mennesker med intensiv undervisning, rådgivning og vejledning og eventuel psykologisk bistand.

 

Inden operationen tilbydes alle patienter samtaler med henholdsvis centerets konsulent for laryngectomerede og en logopæd (talepædagog).

Konsulenten er selv laryngectomeret og kan derfor være til stor støtte. Han følger patienten under indlæggelsen på Odense Universitetshospital og i tiden efter udskrivelsen.
Konsulenten rådgiver og hjælper den laryngectomerede og eventuel ægtefælle med de forskellige praktiske problemer, der måtte være efter hjemkomsten fra hospitalet.

Den logopædiske (talepædagogiske) undervisning påbegyndes allerede under indlæggelsen på Odense Universitetshospital og fortsættes herefter på Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, Heden 11, i Odense.

 

Efter operationen kan man som nævnt ikke tale som tidligere, men centerets logopæder lærer den laryngectomerede at kommunikere igen med vibratorstemme, spiserørsstemme eller ventilstemme.
Hvilken af de tre ’nye stemmer’, man skal vælge, afhænger helt af den enkeltes muligheder og ønsker.
Målet med undervisningen er at gøre den laryngectomerede i stand til at kommunikere så godt og ubesværet som muligt efter operationen.

Når et menneske, eller ens ægtefælle, mister evnen til at tale normalt, vil der ofte opstå en krise. Undertiden kan denne krise ikke løses ved egen hjælp, og i disse tilfælde kan centerets psykolog tilbyde professionel støtte og vejledning.

Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi afslutter aldrig den laryngectomeredes sag, og man er altid velkommen til at henvende sig, når og hvis der skulle være behov for det.


Senest opdateret den 21-09-2020
Skriv til Socialområdet

Tilgængelighedserklæring